Tradycyjna tarta tatin

    Tradycyjna tarta tatin

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 19 osób

    Wyśmienita tarta z jabłkami. Miękkie, maślane ciasto i warstwa skarmelizowanych jabłek odwrócone po upieczeniu. Można tu użyć brązowego lub białego cukru.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 125 g cukru
    • szczypta soli
    • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 1 żółtko
    • 25 ml wody
    • Nadzienie
    • 60 g masła
    • 80 g cukru
    • 1 łyżka cukru
    • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Ciasto

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Zrobić zagłębienie, dodać masło i wymieszać, pocierając w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i wodę, zagnieść w kulę. Nie wyrabiać. W razie konieczności dodać więcej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
    2. Nadzienie

    3. Masło stopić w okrągłej (najlepiej teflonowej) formie o średnicy 23 cm. Dodać 80 g cukru i wymieszać.
    4. W formie ciasno ułożyć jabłka i posypać pozostałym cukrem. Karmelizować przez około 12 minut na średnim ogniu.
    5. Kiedy jabłka się skarmelizują i lekko zmiękną, zestawić z ognia. Jeśli jabłka się skurczyły i pojawiły się odstępy między nimi, należy je lekko złączyć, przesuwając do środka formy. Odstawić do przestudzenia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    7. Ciasto rozwałkować na koło o grubości 5 mm i średnicy około 29 cm.
    8. Ciasto ułożyć na jabłkach i wetknąć brzegi pod spód. Ponakłuwać wierzch widelcem, aby para mogła uciekać.
    9. Piec przez 30 minut.
    10. Odstawić do przestygnięcia na 10 minut, a następnie odwrócić na paterę lub na duży talerz. Można podawać z odrobiną creme fraiche.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tarta tatin
    Tarta tatin

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis