Paluszki z sezamem

    Paluszki z sezamem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 224 osoby

    Pyszne i proste paluchy drożdżowe, doskonałe na przekąskę na imprezę albo do barszczu. Można też zabrać ze sobą na lunch do pracy :)

    Składniki
    ilość sztuk: 18 paluszków

    • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 3 łyżki miękkiego masła
    • 4 szklanki mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki ziaren sezamu
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie "ciasto" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 2 blaszki.
    3. Kiedy cykl wyrabiania się zakończy, ciasto przełożyć na lekko natłuszczoną powierzchnię. Podzielić na 18 kawałków i każdy rozwałkować na paluszki. Układać na blaszce w odległości 2,5 cm jeden od drugiego.
    4. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor. Odstawić na metalową kratkę do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis