Makowiec zawijany z brzoskwiniami

    Makowiec zawijany z brzoskwiniami

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto z makiem nie musi nam się kojarzyć tylko z wypiekami na święta. Strucla drożdżowa z masą makową z dodatkiem brzoskwiń smakuje wyśmienicie przy każdej okazji.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 strucle

    • Masa makowo-brzoskwiniowa
    • 500 g maku
    • 50 g margaryny, stopionej
    • 250 g cukru
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 1 cukier waniliowy
    • 4 łyżki miodu
    • 50 g orzechów włoskich lub migdałów
    • 2 białka, ubite na pianę
    • 6 połówek brzoskwiń z puszki
    • Ciasto drożdżowe
    • 1 kg mąki
    • 400 ml mleka
    • 300-350 g cukru
    • 60-70 g drożdży
    • 6 żółtek
    • 200 g masła lub margaryny (stopionego)
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka waniliowego aromatu do ciasta
    • 1 jajko do posmarowania strucli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

      Masa makowa:

    1. Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu aż stanie się bardzo miękki. Ugotowany mak starannie odcedzić i zemleć 2 razy przez maszynkę.
    2. Mak przełożyć do rondla, dodać stopioną margarynę, cukier, skórkę cytrynową, cukier waniliowy, miód i posiekane orzechy lub migdały. Wymieszać.
    3. Masę makową smażyć przez 10-15 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliła. Odstawić aby masa całkiem przestygła.
    4. Brzoskwinie odsączyć z syropu i posiekać w drobną kostkę.
    5. Kiedy masa makowa ostygnie dodać do niej pokrojone brzoskwinie i ubite białka.
    6. Ciasto drożdżowe:

    7. 300 g mąki, 100 ml mleka 1 łyżkę cukru połączyć ze sobą na gładką masę, dodać drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    8. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do miski, dodać pozostałą mąkę i wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki i od miski.
    9. Do tak wyrobionego ciasta dodać stopione masło, sól i zapach waniliowy, delikatnie wyrobić ciasto. Powinno być dosyć gęste.
    10. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
    11. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość podzielić je na 4 kawałki.
    12. Kawałki ciasta ułożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 cm x 25 cm.
    13. Na ciasto wyłożyć masę makową pozostawiając od brzegu 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższym boku.
    14. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce (2 strucle na jeden blaszce), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    15. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    16. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis