Placuszki ziemniaczane na ostro

    Placuszki ziemniaczane na ostro

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Placuszki ziemniaczane z dodatkiem ostrej papryki, przekładane pomidorami i cebulą. Podawać z łagodnym sosem jogurtowym. Mogą być dodatkiem do mięs lub podawane jako osobne danie.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 25 placuszków

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 średnia biała cebula
    • 2 łyżki mąki pszenej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • 1 czerwona cebula (do dekoracji)
    • 2 duże pomidory

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Białą cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy ziemniaczanej.
    3. Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar wody i dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
    4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    5. Na średniej patelni rozgrzać olej i układać placki, nakładając cienką warstwę masy ziemniaczanej (1-1,5 łyżki na placek). Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
    6. Czerwoną cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, pomidory umyć i pokroić w plastry.
    7. Usmażone ciepłe placuszki przekładać pomidorem i czerwoną cebulą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis