Ziołowa focaccia

    Ziołowa focaccia

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny przepis na alternatywę dla chleba czosnkowego. Chleb w stylu włoskim z dużą ilością ziół i aromatu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • szczypta pieprzu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka startego parmezanu
    • 1 szklanka startej mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, drożdżami i przyprawami. Dodać olej i wodę, dokładnie wymieszać.
    2. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż będzie elastyczne. Miskę natłuścić lekko oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    3. Wyrośnięte ciasto zagnieść, przełożyć na natłuszczoną blaszkę i uklepać na prostokąt o grubości 1,5 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
    5. Ciasto posmarować oliwą i posypać parmezanem i mozzarellą.
    6. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis