Placuszki ziemniaczano-cukiniowe

    Placuszki ziemniaczano-cukiniowe

    14polubień
    1godz.


    Zrobione przez 21 osób

    Pyszne chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 placuszków

    • 5-6 średnich ziemniaków
    • 1 mała cukinia
    • 1 średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 jajka
    • 2-3 łyżki mąki tortowej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć z niej nadmiar wody.
    3. Obraną cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków.
    4. Do masy ziemniaczanej dodać cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku, wbić jajka i dodać mąkę.
    5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano placuszki ziemniaczane średniej wielkości (2 łyżki masy na placek).
    7. Podawać z sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem greckim.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Gellalia
    autor:
    0

    bardzo smaczne chodź łatwo się rozwalają - 22 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis