Słodka chałka

    Słodka chałka

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, lekka i pachnąca chałka, która jest troszkę słodsza niż wersja klasyczna. Doskonała na każdą porę dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chałka

    • 1 saszetka (7 g) drożdży instant
    • 1 szklanka ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2/3 szklanki oleju roślinnego
    • 2/3 szklanki miodu
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki soli
    • 6,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 białko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
    2. Do drożdży dodać olej, miód, jajka, sól i 4 szklanki mąki, zmiksować. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki pozostałej mąki, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 4 części i zapleść jak warkocz. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    6. W miseczce wymieszać białko z wodą i posmarować chałkę.
    7. Piec przez 30-40 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis