Bardzo czekoladowa muffinka z bitą śmietaną i truskawkami

    Bardzo czekoladowa muffinka z bitą śmietaną i truskawkami

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 10 osób

    Dzisiaj u nas będzie baaardzo czekoladowo. Kto nie lubi czekolady? A czekolada w muffince to dopiero szaleństwo dla podniebienia. Stąd dzisiaj w naszej eksperymentalnej kuchnii muffinkowej muffinka bardzo czekoladowa, aż rozpuszcza się w ustach, a do tego chmurka z bitej śmietany i pyszna polska truskawka. Muffinka w środku jest bardzo mokra bo przecież zmuffinkowałam w 12 muffinkach 3 tabliczki czekolady ;D Co ważne muffinka nie jest bardzo słodka ponieważ mamy w niej zarówno gorzką jak i mleczną czekoladę. A w dodatku na wierzchu czekolada troszkę się skarmelizowała więc jest pysznie chrupiąca. Soczyste i słodkie truskawki dodają czekoladowej muffince wyjatkowego charakteru. Po prostu muffinkowa poezja i rozkosz. Polecamy! Muffinkujcie z nami!

    OneMinuteMuffin Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3/4 kostki (60 g) masła o temperaturze pokojowej
    • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady, pokrojonej
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki (113 g) cukru trzcinowego
    • 1/2 szklanki (60 g) prawdziwego kakao
    • 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej
    • 1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady
    • 1 szklanka (240 g) śmietanki tortowej 30%
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • kilka truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na wstępie musimy rozpuścić czekoladę. Tym razem nie w mikrofali, ale w kąpieli wodnej. Dlatego będziemy potrzebować garnek oraz szklaną miskę. Do garnka wlewamy wodę tak, aby po położeniu miski na garnek, miska nie dotykała wody. Wodę w garnku gotujemy. Wówczas zmniejszamy ogień na minmalny. Na garnek kładziemy miskę. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy, aż wszystko ładnie sie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
    2. W oosbnej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym.
    3. Dodajemy delikatnie kakao. Miksujemy na bardzo niskich obrotach.
    4. Dodajemy ostudzoną roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Delikatnie mieszamy. Nie miksujemy.
    5. Dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
    6. Kroimy w kostkę czekoladę mleczną i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    7. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do ok. 3/4 jej wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekrnika na około 20-25 minut. Gotowe!
    8. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Nakładamy1 łyżeczkę bitej śmietany na każdą muffinkę i ozdabiamy połówką truskawki.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Muffinkuj z nami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis