Truskawkowa muffinka z serkiem ricotta

    Truskawkowa muffinka z serkiem ricotta

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sezon na truskawki rozpoczęty! Stąd truskawki szybko wylądowały w naszej muffinkowej eksperymentalnej kuchni. Stąd mamy soczystą truskawkową muffinkę z serkiem Ricotta. Uwielbiam truskawki w każdej postaci, a moja mała córeczka miała okazję pierwszy raz w życiu spróbować truskawek w muffince. Chyba jej posmakowały te letnie smaki muffinkowe, bo chodziła i mówiła mniam mniam mniam ;D Mam nadzieję, że Wy również po wypróbowaniu tego przepisu powiecie mniam mniam mniam. Polecamy muffinkę z truskawkami i serkiem Ricotta. Ser Ricotta dodaje wyjątkowego smaku, a ciasto jest wilgotne i puszyste. Chyba nie pozostało Wam nic innego jak polecieć rano na targ po świeże truskawki i je zmuffinkować. MUFFINKUJMY RAZEM!

    OneMinuteMuffin Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 szklanka (125 g) świeżych truskawek
    • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
    • 2/3 szklanki (80 g) cukru pudru
    • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 szklanka (250 ml) mleka
    • 1/3 kostki (80 g) masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (250 g) serka typu ricotta
    • kilka truskawek do dekoracji
    • kilka łyżeczek serka typu ricotta
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Truskawki dokładnie myjemy.
    2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy (składniki suche).
    3. W osobnej misce miksujemy jajka.
    4. Dodajemy mleko i masło o temperaturze pokojowej. Miksujemy, aż powstanie kremowa konsystencja.
    5. Dodajemy serek typu ricotta. Misujemy, aż składniki połączą się (składniki mokre).
    6. Mieszamy składniki mokre z suchymi. Miksujemy na bardzo niskich obrotach. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
    7. Wysuszone truskawki kroimy w kostkę i wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Najlepiej drewnianą.
    8. Wykładamy blaszkę muffinkową papierowymi papilotkami. Napełniamy każdą ciastem do około 2/3 jej wysokości. Pozostałe truskawki kroimy wzdłuż w plasterki. Na wierzch każdej muffinki układamy około 2 do 3 plasterków truskawek oraz 1/2 łyżeczki serka ricotta. Posypujemy cukrem waniliowym. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na około 20-25 minut.
    9. Gotowe do schrupania ;-)

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Muffinkuj z nami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis