Amerykańska sałatka ziemniaczana

    Amerykańska sałatka ziemniaczana

    10polubień
    5godz.


    Zrobione przez 238 osób

    Po prostu zwykła, domowa sałatka ziemniaczana w starym stylu, która przywraca wspomnienia wielu rodzinnych spotkań. Będzie wyśmienita, gdy ją zrobisz dokładnie według przepisu, albo z dowolnymi dodatkami wedle własnego gustu i smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2,3 kg czerwonych ziemniaków
    • 6 jajek
    • 2 szklanki majonezu
    • 1 posiekana cebula
    • 2 posiekane dymki
    • 1 mała zielona papryka, oczyszczona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
    • 3 łodyżki selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić do niej ziemniaki i gotować przez 15 do 20 minut, lub aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę.
    2. Włożyć jaja do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić jaja w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Wyjąć z gorącej wody, ostudzić, obrać ze skórki i posiekać.
    3. Pokrojone ziemniaki i jajka włożyć do dużej miski i wymieszać z majonezem, posiekaną cebulą, dymką, papryką i selerem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    9

    zamiast papryki dodałem podsmażony boczek, 150 g boczku bardzo drobno pokrojony i podsmażony z dwoma eszalotkami. Zamiast dymki także 2 eszalotki i 1 czerwona cebula. pychaaaa - 06 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis