Sałatka z selera naciowego, winogron i sera pleśniowego

    Sałatka z selera naciowego, winogron i sera pleśniowego

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sery pleśniowe doskonale komponują się z owocami i orzechami. Do mojej przekąski wykorzystałam jeszcze seler naciowy. Można podawać jako sałatkę z sosem z jogurtu naturalnego. Polecam!

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 5 łodyg selera naciowego
    • 1 twarda gruszka
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1 kiść ciemnych winogron
    • 150 g sera pleśniowego Lazur (używam zawsze łagodnego w smaku)
    • garść orzechów włoskich
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Seler umyć i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do salaterki i posolić.
    2. Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, dodać do selera i skropić sokiem z cytryny.
    3. Winogrona umyć i przekroić na połówki. Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki z pozostałymi składnikami.
    4. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, lekko doprawić do smaku. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Całość posypać orzechami włoskimi.

    rada

    Czas przygotowania: 30 min. Sałatkę najlepiej podać zaraz po przygotowaniu. Sałatka dla 4 osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis