Kruche ciasteczka z maszynki

    (3)
    1 godz.

    Bardzo kruche maślane ciasteczka "kręcone" czyli wyciskane przez maszynkę do mięsa. Dodatek do popołudniowej kawy.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 146 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 0,5 kg mąki pszennej lub tortowej
    • 250 g zimnego masła
    • 150 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pergamin do wyłożenia blaszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i bardzo dokładnie posiekać składniki nożem.
    2. Następnie dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść aż do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
    3. Na maszynkę do mięsa przykręcić nakładkę do ciasta (podłużny otwór z karbowaniem na górze) i przeciskać przez nią przygotowane ciasto. Ciastka kroić na długość około 6-7 cm.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Blaszkę wyłożyć pergaminem i układać na nim ciastka. Piec przez 15 minut (aż będą rumiane).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)