Kruche ciasteczka z maszynki

    Kruche ciasteczka z maszynki

    18polubień
    1godz.


    Zrobione przez 113 osób

    Bardzo kruche maślane ciasteczka "kręcone" czyli wyciskane przez maszynkę do mięsa. Dodatek do popołudniowej kawy.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 0,5 kg mąki pszennej lub tortowej
    • 250 g zimnego masła
    • 150 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pergamin do wyłożenia blaszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i bardzo dokładnie posiekać składniki nożem.
    2. Następnie dodać cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść aż do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
    3. Na maszynkę do mięsa przykręcić nakładkę do ciasta (podłużny otwór z karbowaniem na górze) i przeciskać przez nią przygotowane ciasto. Ciastka kroić na długość około 6-7 cm.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Blaszkę wyłożyć pergaminem i układać na nim ciastka. Piec przez 15 minut (aż będą rumiane).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    10

    Są wspaniałe każdemu polecam nawet początkującym.Dziękuję - 25 gru 2013

    KingaOlszak
    autor:
    7

    mniam!!!!!!!!! - 08 kwi 2014

    jagoda51c
    autor:
    0

    ciasteczka są wspaniałe właśnie upiekłam. Dziękuję. - 17 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis