Grzebyczki

    Grzebyczki

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ulubione ciastka domowej roboty. Kruche, słodkie z nadzieniem z marmolady. Bardzo proste w przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk grzebyczków.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciastek

    • 1 kg mąki
    • 250 g smalcu, dobrze schłodzonego
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 100 ml ciepłego mleka do zalania drożdży
    • 1 całe jajko
    • 3 żółtka
    • 1 cukier waniliowy
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 0,5 kg twardej marmolady
    • 3 białka, roztrzepane (do smarowania ciastek)
    • 0,5 kg cukru kryształu do obtaczania ciastek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimny smalec i dokładnie posiekać.
    2. Drożdże rozkruszyć do małego naczynia, posypać łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby wyrosły.
    3. Do mąki ze smalcem dodać wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i szklankę kwaśnej śmietany. Składniki dobrze ze sobą połączyć na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
    4. Wyrobione ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego paski o wymiarach 3 cm x 10 cm.
    5. Na środek każdego paska, przez całą długość, układać marmoladę (brzegi zostawić czyste). Zlepić brzegi tak, jak w pierogach i ponacinać, a następnie wygiąć nacięciami na zewnątrz aby powstała podkowa.
    6. Białka jajek roztrzepać, każde ciasteczko maczać najpierw w białku a następnie w kryształkach cukru.
    7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    8. Ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec przez około 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis