Placki ziemniaczane po węgiersku

    Placki ziemniaczane po węgiersku

    31polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 78 osób

    Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Moim ulubionym daniem są jednak placki ziemniaczane z pysznym pikantnym gulaszem z dodatkiem pieczarek i papryki.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Gulasz
    • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
    • 2 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)
    • 4 łyżki oleju
    • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 1 ząbek czosnku
    • 1-1,5 l. wody lub wywaru warzywnego
    • 200-250 g pieczarek
    • 2 papryki (czerwona i zielona)
    • 1 mała marchewka
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • Placki ziemniaczane
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 1 duża cebula
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • olej do smażenia
    • 4 łyżki śmietany kremówki 12%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć mąką.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.
    3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
    4. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym (wody powinno być tyle aby przykryć mięso). Wszystko dusić pod przykryciem przez 30 minut.
    5. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
    6. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
    7. Po 30 minutach duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa (bez marchewki), koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą w proszku i paprykę słodką. Dusić przez kolejne 40-45 minut. 10 minut przed końcem duszenia gulaszu dodać marchewkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
    8. W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    9. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    10. Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną (3-4 łyżki na jeden placek). Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony na rumiany kolor.
    11. Aby placki nie traciły ciepła trzymać je piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 50 stopni C.
    12. Na talerzu ułożyć jeden placek, polać go warstwą gulaszu, przykryć drugim plackiem ziemniaczanym i polać odrobiną sosu. Udekorować kleksem śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    11

    Świetny przepis. Placki wychodzą takie same jak w restauracji Polecam :D (PS.Ja dodałam 2 łyżeczki koncentratu,2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę chili) - 19 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis