Słodkie bułeczki

    Słodkie bułeczki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały przepis na drożdżowe bułeczki, z którego można również przygotować bułeczki cynamonowe lub rogaliki. Lekkie i mięciutkie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1/2 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 1 jajko
    • 80 g miękkiego masła
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 2 łyżki miękkiego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki (oprócz 2 łyżek masła) umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "wyrabianie ciasta" i "pierwsze wyrastanie" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Po zakończeniu cyklu w automacie, ciasto przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i podzielić na pół. Każdą połowę ciasta rozwałkować na niezbyt cienkie koło i posmarować masłem.
    3. Pokroić promieniście na 8 części (jak pizzę). Każdą część zwijać w rogalik zaczynając od szerokiego brzegu. Układać na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 400 stopni C.
    5. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis