Gofry belgijskie

    Gofry belgijskie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 418 osób

    Wspaniałe miękkie gofry z ciasta drożdżowego. Doskonałe podawane z masłem, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki ciepłego mleka
    • 3 żółtka
    • 2 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 90 g masła, stopionego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 3 białka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka i odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać żółtka z 1/4 szklanki mleka i przestudzonym masłem. Dodać drożdże, cukier, sól i wanilię, wymieszać. Dodawać pozostałe mleko na przemian z mąką, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
    3. Rozgrzać gofrownicę. Posmarować lekko olejem i nałożyć około 1/2 szklanki ciasta (lub ilość sugerowaną przez producenta). Zamknąć pokrywę i piec, aż przestanie parować a gofry będą rumiane. Podawać od razu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis