Absolutnie niezwykła sałatka z surowego tuńczyka - czyli ahi poke

    Absolutnie niezwykła sałatka z surowego tuńczyka - czyli ahi poke

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 148 osób

    Ta kusząca hawajska przystawka ze świeżego tuńczyka, awokado, ogórków i przypraw zadowoli nawet najbardziej kompetentnych krytyków kulinarnych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g świeżego surowego tuńczyka pokrojonego w kostkę
    • 70 g pokrojonego w kostkę ogórka
    • 1 awokado - obrane, bez pestki i pokrojone w kostkę
    • 1/4 szklanki posiekanej dymki
    • 1,5 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
    • 1 łyżka prażonych nasion sezamowych
    • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1/2 szklanki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do średniej miski włożyć tuńczyka, ogórek, awokado, dymkę, paprykę w płatkach i nasiona sezamu. Wlać sok z cytryny, olej sezamowy i sos sojowy, i delikatnie wszystko wymieszać, nie robiąc papki z awokado. Umieścić miskę z sałatką w większej misce wypełnionej lodem i wstawić do lodówki na 15 minut, ale nie dłużej, aby ryba nie straciła swej wspaniałej świeżości.
    2. Po schłodzeniu zdjąć miskę z lodu i odwrócić na talerz lub paterę. Podawać z grzankami lub ulubionymi krakersami.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis