Miodowy chleb pszenny

    Miodowy chleb pszenny

    Zapisz do ulubionych
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty, pyszny i sprawdzony przepis na zdrowy, domowy chleb z dodatkiem miodu i mąki pełnoziarnistej.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 3/4 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz.45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
    2. Dodać mleko, miód, olej, sól i 1,5 szklanki mąki pszennej, wymieszać. Dodać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać. Stopniowo, po 1/2 szklanki na raz, dodawać mąkę pszenną, zarabiać, aż ciasto będzie miękkie (może zostać trochę mąki).
    3. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 6-8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, odwrócić, aby cała powierzchnia ciasta była natłuszczona, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
    4. Lekko natłuścić foremkę o wymiarach 23x12 cm. Ciasto ugnieść, uformować bochenek i ułożyć w foremce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    6. Piec przez 35 minut, aż chleb będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis