Słodkie ciasto drożdżowe

    Słodkie ciasto drożdżowe

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 39 osób

    Prosty przepis na podstawowe ciasto drożdżowe, z którego można przygotować słodkie bułeczki, rogaliki, a nawet chleb.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg ciasta

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 60 g miękkiej margaryny
    • 1,5 szklanki ciepłej wody
    • 2 jajka o temperaturze pokojowej
    • 3-4 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem, solą. Dodać margarynę i wymieszać widelcem, aż ciasto będzie przypominać kaszę manną. Dodać wodę i miksować przez 2 minuty na średnich obrotach.
    2. Dodać jajka i szklankę mąki. Zmiksować na gęste ciasto. Dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, aż ciasto się zawiąże. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut.
    3. Ciasto ugnieść i uformować pożądany kształt. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (maximum do 48 godzin).
    4. Przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piec w temperaturze 190 stopni C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis