Niezawodne ciasto na pizzę

    Niezawodne ciasto na pizzę

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 610 osób

    Z tego przepisu wychodzą trzy spody do pizzy. Można wykorzystać je również do calzone lub zamrozić.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 spody do pizzy

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 2,5 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    • 5,5 szklanki mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. Do drożdży dodać oliwę, sól, mąkę pełnoziarnistą i 4 szklanki mąki chlebowej, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, cały czas mieszając, aż ciasto się zawiąże.
    3. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Ciasto ugnieść i podzielić na 3 części. Uformować z każdej koło i odłożyć na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    5. Każde koło z ciasta rozwałkować do pożądanego kształtu, nałożyć ulubione dodatki i piec przez około 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis