Klasyczny chleb pełnoziarnisty

    Klasyczny chleb pełnoziarnisty

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zamiast zwykłego cukru można dodać brązowy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1/4 szklanki mleka
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka soli
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem, olejem, mąką pełnoziarnistą i szklanką mąki pszennej oraz solą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto zagnieść i przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Wierzch chleba posmarować jajkiem. Piec przez 30 minut, aż będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis