Klasyczny chleb pełnoziarnisty

    Klasyczny chleb pełnoziarnisty

    (141)
    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zamiast zwykłego cukru można dodać brązowy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1/4 szklanki mleka
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka soli
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem, olejem, mąką pełnoziarnistą i szklanką mąki pszennej oraz solą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto zagnieść i przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Wierzch chleba posmarować jajkiem. Piec przez 30 minut, aż będzie rumiany.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (141)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis