Chleb z żurawiną i orzechami

    Chleb z żurawiną i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    8min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny, wilgotny chleb z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. W razie konieczności należy dodać odrobinę więcej mąki.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1/4 szklanki płatków owsianych
    • 1/4 szklanki wody
    • 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki miodu
    • 1,5 łyżki miękkiej margaryny
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszonej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 8min. 

    1. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i orzechów) umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "lekko wypieczona skórka" i nacisnąć "start".
    2. Jeśli automat ma ustawienie "owoce", dodać żurawinę i orzechy przy sygnale. W przeciwnym razie dodać je na 5 minut przed zakończeniem cyklu wyrabiania ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis