Filipińskie bułki

    Filipińskie bułki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i proste do przygotowania bułki, na mleku, drożdżach, sodzie i proszku do pieczenia - wspaniale wyrastają. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułek

    • 2 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 60 g masła
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 szklanek mąki pszennej
    • 2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z ognia. Dodać masło i cukier, wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
    2. Mieszaninę przelać do miski. Dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól, sodę i proszek oraz 4 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, zarabiając ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Ciasto zagnieść i podzielić na 12 kawałków. Każdy uformować w kulkę. Ułożyć na dwóch natłuszczonych blaszkach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    6. Bułki posypać bułką tartą. Piec przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis