Chleb miodowy z maślanką

    Chleb miodowy z maślanką

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczny i pachnący chleb pieczony z dodatkiem miodu i maślanki. Doskonały na kanapki i do tostowania.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 1,5 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1,5 szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżka soli
    • 6,5 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na 10 minut.
    2. Maślankę wymieszać z masłem, miodem i drożdżami. Dodać sól i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ciasto się zawiąże, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 6 minut, aż będzie elastyczne.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół, uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych keksówek, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    6. Piec przez 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis