Sałatka Cezara z kurczakiem i grzankami

    Tradycyjna sałatka Cezara nie musi zawierać kurczaka, ale dla mnie ta wersja jest bardziej pożywna. Fajnie się ją je, nakładając sałatkę na duże liście sałaty rzymskiej i zwijając je z tym nadzieniem. Polecam!

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 19 osób

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 2 filety z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek
    • 1/2 bagietki
    • Sos
    • 1 żółtko
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 8 łyżek oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
    • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bagietkę pokroić w kostkę i ułożyć na blaszce. Piec przez 10 minut, aż się przyrumieni.
    3. Przygotować sos: wszystkie składniki wlać do blendera i miksować, aż sos będzie jednolity (1-2 minuty).
    4. Na dużym talerzy rozłożyć promieniście liście sałaty rzymskiej. Na sałatę wyłożyć kurczaka i posypać cebulą. Posypać to grzankami i serem. Całość skropić sosem. Smacznego!

    rada

    Aby mieć pewność, że nie zarazimy się salmonellą z surowego żółtka, trzeba je przed rozbiciem dokładnie umyć, albo sparzyć wrzątkiem.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)