Sałatka Cezara z kurczakiem i grzankami

    Sałatka Cezara z kurczakiem i grzankami

    9polubień
    35min.


    Zrobione przez 18 osób

    Tradycyjna sałatka Cezara nie musi zawierać kurczaka, ale dla mnie ta wersja jest bardziej pożywna. Fajnie się ją je, nakładając sałatkę na duże liście sałaty rzymskiej i zwijając je z tym nadzieniem. Polecam!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 2 filety z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek
    • 1/2 bagietki
    • Sos
    • 1 żółtko
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 8 łyżek oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
    • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bagietkę pokroić w kostkę i ułożyć na blaszce. Piec przez 10 minut, aż się przyrumieni.
    3. Przygotować sos: wszystkie składniki wlać do blendera i miksować, aż sos będzie jednolity (1-2 minuty).
    4. Na dużym talerzy rozłożyć promieniście liście sałaty rzymskiej. Na sałatę wyłożyć kurczaka i posypać cebulą. Posypać to grzankami i serem. Całość skropić sosem. Smacznego!

    rada

    Aby mieć pewność, że nie zarazimy się salmonellą z surowego żółtka, trzeba je przed rozbiciem dokładnie umyć, albo sparzyć wrzątkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis