Tzatziki z chudego jogurtu

    (157)
    10 godz. 15 min

    Aby przygotować ten pyszny sos ogórkowy trzeba przez noc pozostawić do przecedzenia trochę niskotłuszczowego jogurtu. Sos znakomicie pasuje do kurczaka lub mięs z grilla. Jest to też wspaniały dip do warzyw i chipsów z chleba pita.


    Zrobione przez 146 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 450 g chudego jogurtu naturalnego
    • 1 obrany ogórek, oczyszczony z nasion, starty na grubej tarce
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
    • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
    • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +10godz. inne  ›  Gotowe w: 10godz.15min. 

    1. Wyłożyć durszlak dwiema warstwami gazy (lub etaminy) i umieścić go nad miską. Wlać jogurt i przykryć durszlak folią spożywczą. Pozostawić na noc, aby mógł się przecedzić do miski.
    2. Starty ogórek położyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i zostawić do obeschnięcia na 1 do 2 godzin.
    3. Osuszony ogórek wymieszać w misce z jogurtem, czosnkiem, pietruszką, miętą, sokiem z cytryny, solą, i pieprzem. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (157)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis