Polędwiczki wieprzowe na parze

    Polędwiczki wieprzowe na parze

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na roladę z polędwiczek wieprzowych nadziewanych szpinakiem i serem feta. Bardzo proste danie i zdrowe, bo bez niepotrzebnego tłuszczu. Soczyste i aromatyczne.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • Marynata
    • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka majeranku
    • Farsz
    • 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku w liściach
    • 2 ząbki czosnku
    • chili i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie (200 g) sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Polędwiczkę rozkroić wzdłuż (ale nie do końca) i lekko rozklepać, aby powstał płat o mniej więcej równej grubości.
    2. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nią mięso. Odstawić.
    3. W tym czasie przygotować farsz: rozmrozić szpinak i podgrzewać, aż dobrze odparuje. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić chili i pieprzem. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta i dobrze wymieszać. Odcisnąć nadmiar wody.
    4. Nakładać farsz na płat mięsa i zwijać w roladę. Końce rolady zawinąć do środka, żeby farsz nie wypłynął. Całość związać nicią kuchenną.
    5. Włożyć do garnka do gotowania na parze i gotować przez ok. 40 minut. Po ugotowaniu zdjąć nić kuchenną, pokroić w plastry i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis