Gofry drożdżowe

    (33)
    1 godz. 30 min

    Pyszne i proste do przygotowania gofry, doskonałe na każdą porę dnia. Zamiast mleka można dodać maślankę, ale wówczas trzeba również dodać łyżeczkę sody do suchych składników.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 2 szklanki ciepłego mleka
    • 2,5 szklanki przesianej mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 60 g stopnionego masła
    • 4 białka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.
    2. Wymieszać mąkę z solą i cukrem. Żółtka zmiksować z drożdżami, a następnie dodać do suchych składników. Dodać wanilię i masło, wymieszać.
    3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Rozgrzać gofrownicę i lekko natłuścić. Nakładać około 3/4 - 1 szklankę ciasta, zamknąć pokrywę. Smażyć na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (33)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis