Gofry drożdżowe

    Gofry drożdżowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste do przygotowania gofry, doskonałe na każdą porę dnia. Zamiast mleka można dodać maślankę, ale wówczas trzeba również dodać łyżeczkę sody do suchych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 2 szklanki ciepłego mleka
    • 2,5 szklanki przesianej mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 60 g stopnionego masła
    • 4 białka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.
    2. Wymieszać mąkę z solą i cukrem. Żółtka zmiksować z drożdżami, a następnie dodać do suchych składników. Dodać wanilię i masło, wymieszać.
    3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Rozgrzać gofrownicę i lekko natłuścić. Nakładać około 3/4 - 1 szklankę ciasta, zamknąć pokrywę. Smażyć na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis