Makaron ryżowy z brokułem i tuńczykiem

    Makaron ryżowy z brokułem i tuńczykiem

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    "Zielone" danie z makaronu (tym razem ryżowego, ale może być inny) z dodatkiem tuńczyka i świeżego brokuła. Pomysł przywieziony kilka lat temu z Muszyny :)

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 świeży brokuł
    • 1 kostka rosołowa - włoszczyzna
    • 1 cebula czerwona
    • 1 cebula zielona
    • 4 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • makaron ryżowy wstążki
    • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w wodzie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Brokuł rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy go al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
    2. W międzyczasie kroimy w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażamy je na oliwie z oliwek na złoty kolor. Odstawiamy i czekamy aż brokuł będzie gotowy. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    3. Wrzucamy brokuł na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodajemy makaron i rozdrobnionego tuńczyka z puszki.
    4. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i GOTOWE! :)

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis