Soufflé Chaud GRAND MARNIER®

    Soufflé Chaud GRAND MARNIER®

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na suflety z dodatkiem likieru Grand Marnier i skórki pomarańczowej. Oryginalny przepis: Nicolas BOUSSIN - Najlepszy Francuski Cukiernik roku 2000.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Masło do foremek (waga całkowita: 175 g):
    • 70 g masła
    • 100 g cukru
    • 5 g skórki pomarańczowej
    • Ciasto na suflet (waga całkowita: 998 g):
    • 400 g mleka
    • 50 g mąki
    • 3 g skórki pomarańczowej
    • 20 g masła
    • 90 g likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge
    • 120 g żółtek z jajek
    • 185 g białek z jajek
    • 130 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zmiksować 70 g masła z cukrem i skórką pomarańczową. Wysmarować tym foremki na suflety. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Podgrzać mleko z mąką i skórką pomarańczową, mieszając trzepaczką. Gotować przez 2 minuty. Dodać masło i likier, następnie odstawić z ognia i dodać żółtka.
    3. Ubić białka z cukrem. Dodać białka do ugotowanej masy i delikatnie wymieszać.
    4. Masę przelać do foremek, napełniając je prawie do wysokości brzegów.
    5. Wytrzeć brzegi foremek i piec w temp. 200°C przez około 15 minut.
    6. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis