Naleśnik Suzette evolution Grand Marnier®

    Naleśnik Suzette evolution Grand Marnier®

    1polubienie
    8godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Naleśniki na cieście piwnym z dodatkiem likieru Grand Marnier, w sosie z karmelizowanego cukru, likieru i soku pomarańczowego. Wykwintne i doskonałe na specjalną okazję!

    Składniki
    ilość sztuk: 15 naleśników

    • Ciasto naleśnikowe
    • 110 g mąki
    • 15 g cukru
    • szczypta soli
    • 100 g jajek (2 sztuki)
    • 50 ml jasnego piwa
    • 250 ml mleka
    • 25 g masła, stopionego
    • 25 ml likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge
    • Sos Suzette
    • 140 g cukru
    • 5 g drobno startej skórki z pomarańczy
    • 3 g drobno startej skórki z cytryny
    • 200 ml soku pomarańczowego o temperaturze pokojowej
    • 20 ml soku z cytrynyo temperaturze pokojowej
    • 135 g masła
    • 100 g likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.55min. 

      Przygotować naleśniki:

    1. Na mąkę wsypać cukier i sól. Miksując, dodać na dwa razy jajka, następnie stopniowo wlewać piwo, a potem mleko.
    2. Dodać stopione masło, a potem likier.
    3. W miarę możliwości odstawić na noc w chłodne miejsce.
    4. Skarmelizować cukier na patelni. Nie karmelizować zbyt mocno - wystarczy, że nabierze jasnego koloru. Dodać skórki z cytrusów, następnie wlać sok z pomarańczy i cytryny. Sok z pomarańczy nie może być zimny, w przeciwnym razie skarmelizowany cukier stwardnieje. Odparować. Dodać masło.
    5. Włożyć naleśniki, obtaczając je w sosie. Następnie wlać likier i flambirować, polewając sosem naleśniki. Smażyć na wolnym ogniu przez 2 min.
    6. Podawać natychmiast.

    rada

    Podawać z kieliszkiem likieru GRAND MARNIER® Cuvée du Centenaire.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis