Carpaccio z przegrzebków z pomarańczami i Grand Marnier®

    Carpaccio z przegrzebków z pomarańczami i Grand Marnier®

    1polubienie
    2godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis stworzony przez Nicolasa BOUSSIN M.O.F. Pâtissier 2000 (laureata nagrody Best Pastry Chef we Francji). Sugestia szefa kuchni: przed pokrojeniem warto częściowo zamrozić przegrzebki. Pozwoli to pokroić je na równe plasterki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 dużych przegrzebków bez skorupek (około 260 g)
    • Marynata pomarańczowo–koperkowa
    • 2 pomarańcze
    • 2 cytryny
    • 100 ml likieru GRAND MARNIER® Cordon Rouge
    • 2 łyżeczki koperku, posiekanego
    • sól i pieprz
    • Sos winegret
    • 50 ml marynaty
    • 25 ml oliwy z oliwek
    • 25 ml oleju słonecznikowego
    • sól i pieprz
    • Lekki śmietanowy sos GRAND MARNIER®
    • 30 ml marynaty (bez koperku)
    • 50 g majonezu
    • 50 g bitej śmietany
    • sól i pieprz
    • Przybranie
    • 20 g mesclun (mix rozmaitych małych, młodych liści sałat)
    • 2 serca karczochów, pokrojone w kostkę
    • zioła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Pokroić przegrzebki w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
    2. Przygotować marynatę:

    3. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryn oraz wycisnąć z nich sok.
    4. Połączyć z pozostałymi składnikami i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Odlać 80 ml marynaty do osobnego naczynia, a resztą polać plastry przegrzebków i pozostawić je w marynacie przez dwie godziny.
    6. W międzyczasie przygotować winegret: dobrze wymieszać wszystkie składniki.
    7. Sos śmietanowy:

    8. Przecedzić 50 g marynaty przez drobne sito. Połączyć ją małymi porcjami z majonezem. Dodać do bitej śmietany. Przyprawić do smaku.
    9. Sposób podania:

    10. Używając okrągłego szablonu ułożyć plasterki przegrzebków na talerzu w kształt koła i skropić je odrobiną marynaty. Udekorować liśćmi sałat i skropić sosem winegret. Na wierzchu sałaty ułożyć pokrojone w kostkę serca karczochów. Skropić dookoła sosem śmietanowym i przybrać talerz ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis