Bułki maślane

    (50)
    2 godz. 45 min

    Pyszne bułeczki na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Przygotowanie wymaga trochę pracy, ale całkowicie się opłaca!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 bułek

    • 5,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • 140 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W dużej misce wymieszać 3 szklanki mąki z cukrem, solą i drożdżami. Odstawić.
    2. W rondelku wymieszać mleko z wodą i 60 g masła i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawić z ognia i przestudzić do temperatury około 50 stopni C.
    3. Do mieszaniny mąki z drożdżami stopniowo dodawać mleko i miksować przez 30 sekund. Następnie miksować przez 2 minuty na wysokich obrotach. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę.
    4. Ciasto przełożyć na stolnicę i zarabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Po wyrośnięciu ugnieść i odstawić na kolejne 10 minut.
    5. Stopić pozostałe masło.
    6. Z ciasta uformować 40 bułeczek, maczać w maśle i układać w dwóch foremkach o wymiarach 20x20 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 15 minut na rumiano. Po upieczeniu posmarować pozostałym stopnionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (50)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis