Bułki maślane

    (50)
    2 godz. 45 min

    Pyszne bułeczki na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Przygotowanie wymaga trochę pracy, ale całkowicie się opłaca!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 bułek

    • 5,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • 140 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W dużej misce wymieszać 3 szklanki mąki z cukrem, solą i drożdżami. Odstawić.
    2. W rondelku wymieszać mleko z wodą i 60 g masła i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawić z ognia i przestudzić do temperatury około 50 stopni C.
    3. Do mieszaniny mąki z drożdżami stopniowo dodawać mleko i miksować przez 30 sekund. Następnie miksować przez 2 minuty na wysokich obrotach. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę.
    4. Ciasto przełożyć na stolnicę i zarabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Po wyrośnięciu ugnieść i odstawić na kolejne 10 minut.
    5. Stopić pozostałe masło.
    6. Z ciasta uformować 40 bułeczek, maczać w maśle i układać w dwóch foremkach o wymiarach 20x20 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 15 minut na rumiano. Po upieczeniu posmarować pozostałym stopnionym masłem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (50)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)