W misce wymieszać cukier z 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 40 stopni C i wstawić do niego naczynie żaroodporne.
Mąkę wymieszać z solą w misce robota kuchennego. Dodać drożdże, 3/4 szklanki wody i oliwę, miksować, aż zawiąże się ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt suche, dodać trochę wody.
Ciasto przełożyć do ciepłego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 godziny.
W miseczce wymieszać czosnek z posiekanymi oliwkami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać mieszaninę czosnku z oliwkami. Zagnieść ciasto 10 razy, większość mieszaniny powinna pozostać w środku ciasta. Uformować okrągły lub podłużny bochenek.
Blaszkę posypać mąką kukurydzianą i przełożyć na nią bochenek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 65 stopni C, a następnie wyłączyć.
Do ciepłego piekarnika wstawić chleb na 30 minut, aż wyrośnie.
Wyjąć chleb i zwiększyć temperaturę do 175 stopni C.
Piec przez około 30 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.