Chleb z oliwkami i czosnkiem

    Chleb z oliwkami i czosnkiem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i prosty do przygotowania chleb w stylu włoskiego pieczywa foccacia. Bardzo aromatyczny z dodatkiem oliwek Kalamata oraz czosnku.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1/2 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka soli niejodowanej
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 5 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę
    • 1/2 szklanki oliwek Kalamata, posiekanych
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. W misce wymieszać cukier z 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 40 stopni C i wstawić do niego naczynie żaroodporne.
    3. Mąkę wymieszać z solą w misce robota kuchennego. Dodać drożdże, 3/4 szklanki wody i oliwę, miksować, aż zawiąże się ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt suche, dodać trochę wody.
    4. Ciasto przełożyć do ciepłego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 godziny.
    5. W miseczce wymieszać czosnek z posiekanymi oliwkami.
    6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać mieszaninę czosnku z oliwkami. Zagnieść ciasto 10 razy, większość mieszaniny powinna pozostać w środku ciasta. Uformować okrągły lub podłużny bochenek.
    7. Blaszkę posypać mąką kukurydzianą i przełożyć na nią bochenek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 65 stopni C, a następnie wyłączyć.
    8. Do ciepłego piekarnika wstawić chleb na 30 minut, aż wyrośnie.
    9. Wyjąć chleb i zwiększyć temperaturę do 175 stopni C.
    10. Piec przez około 30 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis