Chleb owsiany babci

    Chleb owsiany babci

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały chleb pieczony z dodatkiem płatków owsianych. Słodki dzięki melasie, którą można wymieszać z miodem.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 2 szklanki płatków owsianych
    • 2 szklanki wrzącej wody
    • 1 szklanka gorącego mleka pełnotłustego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2/3 szklanki melasy
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 6 szklanek mąki pszennej
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W dużej misce wymieszać płatki z gorącą wodą i mlekiem. Dodać olej i melasę, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
    2. W oddzielnej misce wymieszać cukier z drożdżami i szklanką mąki. Dodać do przestygniętej mieszaniny z płatkami owsianymi. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatać przez 6-8 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
    3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać przez 2 minuty. Podzielić na pół i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez około godzinę. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis