Naleśniki z serem z nutą cytryny

    Naleśniki z serem z nutą cytryny

    16polubień
    45min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Świetne urozmaicenie zwykłych naleśników z serem, cytryna dodaje im niepowtarzalnego smaku.

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto na naleśniki
    • 250 g mąki
    • 2 jajka
    • 500 ml mleka
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 300 g chudego sera białego
    • dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • skórka starta z połowy cytryny
    • kilka kropel soku z cytryny
    • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
    • masło po podsmażenia (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

      Przygotowujemy ciasto na naleśniki:

    1. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
    2. Smażymy naleśniki.
    3. Przygotowujemy nadzienie:

    4. Ser mieszamy z jogurtem, skórką z cytryny, sokiem i cukrem (ja robię to zawsze za pomocą widelca).
    5. Smarujemy naleśniki - ilość sera zależy od naszych upodobań, jeśli ktoś lubi mniej to nakłada tylko trochę nadzienia. Naleśniki składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon.
    6. Ja zawsze podsmażam je na odrobinie masła z dwóch stron dosłownie przez chwilę, dopiero potem polewam jogurtem. Można również jeść na zimno - są równie smaczne jak na ciepło. Polecam ten serek z cytrynką :)

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2013/05/malinowa-tarta-z-mascarpone.html

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    7

    pyszne mam 13 lat a jestem wybredna - 30 lip 2014

    wojteeek_r
    autor:
    1

    Fajne, smaczne, syte naleśniki - 06 maj 2015

    autor:
    0

    wyszło mi troche wiecej niz 6 ale to pewnie zalezy od wilkosci patelni po za tym pyszne nalesniki wyszly - 19 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis