Ciastka francuskie z jabłkami

    Ciastka francuskie z jabłkami

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 128 osób

    Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu. Idealne kiedy odwiedzają nas niespodziewani goście. Potrzebujemy jedynie płat ciasta francuskiego (u mnie mrożony) i jabłka :)

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 jabłka
    • cynamon (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego
    • 1 płat ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni C.
    2. Jabłka kroimy w kostkę i dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem.
    3. Ciasto kroimy na prostokąty, na jedną połowę nakładamy jabłka, w drugiej robimy nacięcia (jak na zdjęciu). Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach.
    4. Przed pieczeniem ciastka można posmarować żółtkiem (będą wtedy złociste).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Zapraszam na mojego bloga po inne ciekawe przepisy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis