Malinowa tarta z mascarpone

    Malinowa tarta z mascarpone

    21polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 116 osób

    Po prostu niebo w gębie! Krem rozpływa się w ustach:) Tarta jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Sama robiłam ją pierwszy raz i wyszła rewelacyjna.

    Hovedstaden, Dania

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Na wykonanie tarty
    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • około 3 łyżki wody (jeśli ciasto jest zbyt suche)
    • Na krem mascarpone
    • 250 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej w lodówce)
    • 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • maliny (ja użyłam mrożonych - opakowanie 300 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i schładzamy w lodówce około 15 minut.
    2. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (ja z powodu braku fasoli użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego - sprawdziła się w tej roli idealnie). Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na to obciążenie.
    3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
    4. Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez 5 minut. Po upieczeniu studzimy.
    5. Przygotowanie kremu:

    6. Śmietankę ubijamy na sztywno.
    7. Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    8. Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą kremową masę (trwa to tylko chwilę).
    9. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce i po godzinie można już kroić (można spróbować zapewne zaraz po nałożeniu masy, ale proponuję oprzeć się pokusie i wytrzymać chociaż godzinkę :)

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2013/05/malinowa-tarta-z-mascarpone.html

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    - - 11 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis