Calzone z brokułami, pepperoni i serem

    Calzone z brokułami, pepperoni i serem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 56 osób

    Pyszne włoskie danie - ciasto drożdżowe jak na pizzę, ale zawinięte jak duże pierogi z nadzieniem w środku. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1,5 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Farsz
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 duży brokuł
    • 2/3 szklanki startego sera provolone
    • 1/3 szklanki startej mozzarelli
    • 1/4 szklanki startego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
    • 1 szklanka pokrojonej w kostkę kiełbasy pepperoni
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 łyżka wody
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki wody i odstawić aż się spienią.
    2. W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Dodać łyżkę oliwy i wymieszać. Zrobić zagłębienie w środku, dodać drożdże, wymieszać. Zarabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody.
    3. Na stolnicy rozsmarować łyżeczkę oliwy i przełożyć na nią ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. W międzyczasie przygotować nadzienie. Brokuły rozdzielić na różyczki i włożyć do zimnej wody z łyżeczką soli. Odstawić na 15 minut. Przepłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 5 minut. Odcedzić i posiekać. Wymieszać z trzema rodzajami sera, czosnkiem, pepperoni, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
    6. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez minutę. Podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x25 cm.
    7. W miseczce wymieszać jajko z wodą.
    8. Na dłuższym boku każdego z prostokątów ciasta ułożyć po 2/3 szklanki nadzienia. Mieszaniną jajka z wodą posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć jak pieróg, aby nadzienie było w środku i zlepić brzegi.
    9. Dwie blaszki posypać mąką kukurydzianą. Na każdej ułożyć 3 calzone. Pozostałym jajkiem posmarować po wierzchu pierogi. Ponakłuwać je wykałaczką.
    10. Piec calzone przez 30 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis