Odrywane bułeczki pomarańczowe

    Odrywane bułeczki pomarańczowe

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny dodatek do kawy lub drugie śniadanie dla dziecka. Lekkie bułeczki odrywane, z aromatycznym dodatkiem pomarańczy. Można je polukrować.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bułeczek

    • 1/4 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • Dodatkowo
    • 55 g masła, stopionego
    • 3 łyżki cukru
    • Lukier
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1,5 łyżki soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Do miarki o pojemności 250 ml wlać mleko, jajka, sok z pomarańczy i skórkę, dodać tyle wody, aby dopełnić miarkę. Wlać do pojemnika automatu do chleba. Dodać mąkę, cukier, drożdże, sól, masło i cynamon. Wybrać ustawienie "ciasto" i włączyć "start".
    2. Po zakończeniu cyklu, podzielić ciasto na 20 równych kawałków i uformować kulki. Zanurzać je w stopionym maśle, a następnie cukrze. Układać jedna koło drugiej w foremce z kominem. Odstawić do wyrośnięcia na 35-45 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 25-30 minut. Odstawić do przestudzenia na 5 minut, a następnie wyjąć z formy.
    4. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Lukrem polać bułeczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis