Drożdżowe rogaliki ze szczypiorkiem

    Drożdżowe rogaliki ze szczypiorkiem

    Zapisz do ulubionych
    10godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste do przygotowania rogaliki z ciasta drożdżowego z dodatkiem świeżego szczypiorku. Zacznij je robić dzień wcześniej, bo ciasto musi odleżakować przez noc w lodówce.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 rogalików

    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 szklanki cukru
    • 55 g masła, stopionego
    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 jajka
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.45min. 

    1. W rondelku podgrzać śmietanę, aż będzie bardzo gorąca. Dodać sól, cukier i masło, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    2. W misce wymieszać drożdże z wodą. Dodać śmietanę, jajka, mąkę i szczypiorek, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na noc.
    3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy 25 cm. Pokroić promieniście jak pizzę. Zwijać od szerszej krawędzi do środka, formując rogaliki. Układać na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
    4. Piekarnk rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 12-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis