Creme burlee z anyżkiem gwiazdkowym i orzechami nerkowca

    Creme burlee z anyżkiem gwiazdkowym i orzechami nerkowca

    1polubienie
    6godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały deser, który na pewno zachwyci gości. Creme brulee jest tutaj wzbogacony orzechami nerkowca i anyżkiem gwiazdkowym, dzięki czemu zyskuje egzotyczny smak. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 gwiazdki anyżku
    • 225 ml mleka
    • 475 ml śmietanki 36%
    • 175 g uprażonych niesolonych orzechów nerkowca, zmielonych
    • 110 g cukru
    • 6 żółtek
    • 6 łyżek cukru do karmelizowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 6godz.50min. 

    1. Anyżek rozgnieść w moździerzu.
    2. W rondelku wymieszać mleko ze śmietanką, orzechami, anyżkiem i 55 g cukru. Doprowadzić do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Przecedzić przez sitko do dzbanka.
    3. Żółtka miksować z 55 g cukru, aż będą jasne i gęste. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas energicznie mieszając.
    4. Kremem napełnić kokilki. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną ściereczką. Wlać gorącą wodę do połowy wyskości kokilek.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 30 minut, aż krem się zetnie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
    6. Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować go pod rozgrzanym grillem (albo użyć palnika kuchennego). Powtórzyć jeszcze dwa razy, posypując cukrem i karmelizując każdą wartswę.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis