Chleb z otrębami pszennymi

    Chleb z otrębami pszennymi

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekki i puszysty chleb wyrabiamy w automacie, ale pieczony w piekarniku. Z dodatkiem otrębów pszennych i miodu. Można go też upiec od początku do końca w automacie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 2 łyżki margaryny
    • 2,5 szklanki mąki chlebowej
    • 1/4 szklanki otrębów pszennych
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć "start".
    2. Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z pojemnika, zagnieść kilka razy i uformować bochenek. Umieścić w foremce o wymiarach 23x12 cm i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 35-40 minut.

    Rada

    Chleb można przygotować w automacie od początku do końca wybierając ustawienie "chleb pszenny" i przycisk "start".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis