Makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

    Makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 250 g makaronu np. świderki, pierożek lub kolanko
    • 3 pomidory
    • 3-4 łyżeczki suszonego majeranku
    • czosnek granulowany do smaku
    • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
    • ser np. parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

      WYKONANIE 6 prostych krokach:

    1. Makaron gotujemy al dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
    2. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
    3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
    4. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
    5. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich.
    6. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako trzecią warstwę. Jego ilość zależy od naszego uznania.
    7. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis