Prosty spód do pizzy

    Prosty spód do pizzy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.50min.


    Zrobione przez 80 osób

    Bardzo smaczne drożdżowe ciasto na pizzę. Wystarczy dodać swoje ulubione dodatki i pizza gotowa! Ciasto można po rozwałkowaniu zamrozić i wykorzystać później.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 spodów

    • 4 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 1/4 szklanki cukru
    • 3 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 11 szklanek mąki pszennej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 6 łyżek margaryny
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Cukier i drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Odstawić na 5-6 minut, aż się spienią.
    2. W dużej misce wymieszać połowę mąki z pozostałą wodą, czosnkiem, solą, oregano i margaryną. Dodać spienione drożdże i wymieszać. Dodawać po 1/2 szklanki pozostałej mąki i mieszać, aż zawiąże się miękkie ciasto.
    3. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Następnie włożyć ciasto do worka foliowego i włożyć do lodówki, aż potroi swoją objętość.
    4. Na okrągłą pizzę oderwać około 2 szklanki ciasta. Natłuścić formę o średnicy 37 cm i posypać mąką kukurydzianą. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Posmarować oliwą i posypać serem.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez 18-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis