Ciasto żydowskie

    Ciasto żydowskie

    7polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 250 osób

    Wilgotne ciasto z kwaśną śmietaną, które można podawać do kawy. To świetny przepis od mojej starej przyjaciółki.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x23 cm

    • 115 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 jajka
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 230 g (1 szklanka) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 120 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x23 cm. Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
    2. W średniej misce utrzeć na gładką masę cukier z masłem i jajkami. Dodać mieszaninę z mąką i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę i wanilię, wymieszać. W drugiej misce wymieszać orzechy z cukrem pudrem i cynamonem.
    3. Wyłożyć połowę ciasta do blachy o wymiarach 23x23 cm. Posypać warstwą mieszanki z orzechami, a następnie wyłożyć pozostałe ciasto i posypać resztą mieszanki z orzechami. Polać po wierzchu stopionym masłem.
    4. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis