Rosyjski czarny chleb

    Rosyjski czarny chleb

    Zapisz do ulubionych
    1godz.18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny chleb z automatu popularny w kuchni rosyjskiej - dodatek mąki żytniej, kakao i kawy sprawia, że ten chleb jest tak ciemny.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1,5 szklanki wody
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 2,5 szklanki mąki chlebowej
    • 1 szklanka mąki żytniej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka kminku
    • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.18min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w automacie do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.
    2. Wybrać ustawienie "chleb pełnoziarnisty" i nacisnąć "start".
    3. Chleb wyjąć z pojemnika i odstawić na godzinę do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis