Węgierski chleb pleciony

    Węgierski chleb pleciony

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i lekki chleb pszenny z rumianą skórką posypaną makiem, który pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 1 żółtko
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 łyżka maku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i odstawić na 15 minut.
    2. Jajka zmiksować z żółtkiem, cukrem i solą. Dodać drożdże i 3 szklanki mąki, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
    3. Ciasto przekroić na dwie równe części i uformować podłużne bochenki. Odłożyć na 20 minut. Każdy bochenek podzielić na pół i zrolować na długi sznurek. Zlepić razem 4 sznurki i zapleść z nich warkocz. Zlepić końce, wcisnąć pod spód i przełożyć na blaszkę. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Chleb posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis