Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem

    Kurczak duszony z pomidorami i czosnkiem

    11polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 8 osób

    Kurczak w wyrazistym sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ryżu.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 pałki z kurczaka
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżeczka tymianku
    • olej
    • 1 posiekana w kostkę cebula
    • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 200 g pieczarek
    • 50 ml octu winnego
    • 1 puszka pomidorów w zalewie
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka świeżego oregano
    • cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Udka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
    2. Następnie przesmaż je na oleju z obydwu stron na złoty kolor.
    3. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i smaż ok. 10 minut.
    4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki i smaż kolejne 10 minut.
    5. Po tym czasie dolej octu winnego, a po 10 minutach dodaj pomidory i całość duś ok. 20 minut.
    6. Przed podaniem przepraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, posyp świeżym oregano i natką pietruszki.
    7. Podawaj z ryżem lub kopytkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KrzysztofHiszpanSułek
    1

    B. ciekawy przepis, ale z powodu braku niektórych składników przeprowadziłem małe zmiany. Zamiast tymianku użyłem koperku suszonego, a w miejsce pieczarek prawdziwków suszonych. Dodatkowo dorzuciłem małą puszkę "Maiscedonia" czyli mieszankę kukurydzy z fasolką i warzywami. Wyszło super! - 15 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis