Obwarzanki

    Obwarzanki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowanie domowych obwarzanków to niezła zabawa, ale i trochę wysiłku. Można posypywać wedle upodobania - sezamem, makiem lub solą.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 obwarzanków

    • 2 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 1/2 saszetki (3,5 g) suszonych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 7 szklanek mąki chlebowej
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżki maku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Do miski nalać wodę i dosypać drożdże, wymieszać, aby się rozpuściły. Dodać 2 łyżki cukru, olej, 6 szklanek mąki i sól. Wymieszać, aby ciasto się zawiązało. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, podsypując mąką. Ciasto powinno być dość twarde. Wrabiać przez 12-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
    2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odwrócić, aby pokryło się tłuszczem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    3. Ciasto uderzyć o stolnicę i podzielić na 3 części. Każdą rolować w dłoniach, aż powstaną długie sznury. Każdy sznur pokroić na 4 równe części i uformować kule, które następnie ponownie rolować na wałki dłuższe o 5 cm niż szerokość dłoni. Końce złączyć formując pierścień i rolując je dłonią, aby dobrze zlepić. Gdyby ciasto ciężko się wałkowało, skropić je wodą. Obwarzanki ułożyć na dwóch blaszkach, przykryć i odstawić na około 20 minut.
    4. W międzyczasie czterolitrowy garnek napełnić wodą do 2/3 pojemności. Dodać łyżkę cukru i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać po 2-3 obwarzanki na raz i czekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gotować przez minutę, odwracając raz.
    5. Obwarzanki wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i odcedzać. Posypać makiem wedle upodobania. Układać na natłuszczonej blaszce.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 260 stopni C. Piec przez 20 minut, w międzyczasie raz odwracając, kiedy wierzch zacznie się rumienić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie